29 mrt, 11:41
2017
In de kijker
Henk Ermers

Castella voor “warme zorg”

Castella voor “warme zorg” CUIJK – Volgens coördinator informele zorg regio Cuijk van zorgcentra Pantein, Henk Ermers, staat Pantein bekend om de “warme zorg”. Castella in Cuijk, voorheen Porta Caeli/Maartenshof, biedt onderdak aan ouderen die niet langer verantwoord zelfstandig kunnen blijven wonen. Zij hebben hun regie verloren of vragen intensieve zorg die thuis niet langer geboden kan worden. “Porta Caeli en Maartenshof zijn de voorlopers van Castella. Pantein biedt zorg en ondersteuning, die dichtbij staan“, zo begint het relaas van Henk Ermers. In het najaar van 2015 werd dit nog duidelijker, toen de bewoners zijn verhuisd naar de Cuijkse Cantheelen. Dit appartementencomplex, dat midden in het centrum van Cuijk staat, biedt gescheiden wonen en zorg voor jong en oud, huur en koop. Pantein biedt de nodige zorg en ondersteuning daar waar noodzakelijk. Menselijk “We proberen oog en oor te hebben voor de complete mens. Niet alleen voor de zorgvraag, maar ook de emotie, het verleden en de huidige omstandigheden. We willen de juiste zorg bieden volgens een menselijke maat.” Met ruim 200 personeelsleden doet Castella zijn uiterste best. “Onze medewerkers nemen de tijd om een praatje te maken tijdens de werkzaamheden, ze luisteren naar de ouderen, gaan in op hun problemen en zorgen en leven met ze mee. Dat is iets wat wij belangrijk vinden bij Castella”, stelt Ermers.

Thuiszorg Naast de zogeheten intramurale zorg (leven onder het dak van een zorgaanbieder) biedt Pantein ook thuiszorg. Diverse wijkteams dragen de verantwoordelijkheid om aan huis zorg en ondersteuning te bieden, die de klant of mensen uit de omgeving van de klant niet zelf kunnen uitvoeren. Denk hierbij aan persoonlijke zorg en verpleegkundige handelingen. Ook logeren behoort tot de mogelijkheden.

Sfeer “Castella van Pantein is het enige zorgcentrum in Cuijk. Er komen niet alleen ouderen uit Cuijk naar ons zorgcentrum, maar uit de hele regio. Zij ervaren Castella als een prettige woonomgeving, met aandacht voor de maaltijden, hygiëne en de sfeer”.

Regie Bij Castella legt het personeel de regie bij de klant. Die heeft het voor het zeggen en de medewerkers gaan daarin mee. De gemiddelde leeftijd van de huidige bewoners ligt inmiddels rond de 85 jaar.

Verantwoordelijkheid “Ik vind het belangrijk, dat medewerkers hun eigen verantwoordelijk moeten kunnen en willen nemen. De teams zijn zelforganiserend. Daar wil ik ze de ruimte en ondersteuning voor geven”, aldus Henk Ermers.

Waarom steunt Pantein de website landvancuijkzorg.nl ? “De zorg staat volop in ontwikkeling. Dit is nooit anders geweest in het verleden, maar nu is het tempo - ten gevolge van toenemende vergrijzing en afnemende verjonging met daarnaast bezuinigingen - wel heel erg hoog. Daarbij komen de zorg en ondersteuning steeds dichter bij de medemens te staan. Het is niet langer meer de zorg uit handen geven, maar juist de zorg samen doen. Samen wonen, samen zorgen, samen leven!”, aldus een bevlogen Henk Ermers. Een streven, dat past bij de filosofie en de visie van landvancuijkzorg.nl , die een brugfunctie wil vervullen tussen overheid, bedrijfsleven, zorginstellingen en de samenleving in de Maasvallei. Ermers: “De medemens moet kunnen volgen wat er in de wereld van zorginstellingen - in dit geval Castella - gebeurt. De zorginstelling is niet langer een eiland, maar een onderdeel van het grotere geheel: de straat, de wijk, het dorp, de stad. Wat daar gebeurt, gaat ook de buren aan. Wat bij de buren of wijkgenoten gebeurt, is ook voor ieder ander van belang. Samen alle relevante zaken (kunnen) volgen. Samen de toekomst tegemoet. Samen de toekomst!”

Bekijk het profiel van Castella

Open, levendig en voor ieder wat wils, Castella is een relatief groot zorgcentrum (160 bewoners) in het levendige centrum van Cuijk. Dat betekent een winkelcentrum om de hoek, een schouwburg, restaurants en altijd wel iets op de culturele agenda.

Breed aanbod Castella herbergt diverse soorten zorgappartement en zelfstandige woningen. Bewoners krijgen daarbij de zorg en ondersteuning die zij nodig hebben, variërend van spoedzorg aan huis tot intensieve zorg in de woongroep. Juist de variatie zorgt voor een open sfeer, met ruimte voor ontmoeting, gezelligheid en persoonlijk contact.

Weids uitzicht Een aantal appartementen bieden een prachtig uitzicht op de Maas en haar uiterwaarden. De rivier ligt op 100 meter van het zorgcentrum.

Voor wie? In Castella wonen zowel mensen die lichamelijke zorg nodig hebben als mensen met dementie. Wilt u in Castella komen wonen, dan heeft u hiervoor een indicatie nodig van het Centrum Indicatiestelling Zorg (CIZ).