Geschiedenis

De gemeente Boekel ontstond rondom het jaar 1810. Hiervoor vormde Boekel een eenheid met Uden en Zeeland. Op 14 oktober 1818 werd het gemeentewapen van Boekel verleend. Op dit wapen is het kerkgebouw van de Oude kerk uit Boekel afgebeeld.

In 1935 was Boekel deel van de 'Peelgemeenschap', een samenwerkingsverband met de gemeenten Bakel, Gemert, Mill, Oploo, Uden, Wanroij en Zeeland. Het doel van dit verband is voornamelijk het bevorderen van de ontsluiting van de Noord­Brabantse Peel.

In de jaren 90 werd er een gemeentelijke herindeling gehouden, waarbij de gemeente Boekel bij de nieuwe stedelijke regio Uden­Veghel ging behoren. In september 1997 werd besloten door de Eerste Kamer dat de drie gemeenten zelfstandig zouden blijven.
Sinds 2004 is Boekel de eerste gemeente zonder welstandscommissie, in Nederland. Er is een glasvezelverbinding aangelegd in alle woningen en bedrijven van Boekel in 2013. Dit was een primeur voor Nederland en vele gemeenten hebben dit als voorbeeld genomen voor eigen plannen.