09 jun, 07:09
2020
Nieuws

Coronanieuws: Nog eens drie coronabesmettingen op Brabantse nertsenbedrijven

In dit liveblog houden we je dinsdag op de hoogte van het laatste nieuws rond de coronacrisis.

De voornaamste feiten op een rij:

  • DNB: Nederlandse economie krimpt dit jaar met 6,4 procent en werkloosheid loopt op tot 7,3 procent in 2021
  • In Brabant is de afgelopen 24 uur geen enkel sterfgeval gemeld als gevolg van het coronavirus.
  • In de ziekenhuizen in onze provincie is dinsdag één opname gemeld van mensen met het virus.
  • Lees al het nieuws over het coronavirus op onze speciale themasite.

22.30
Onderzoek heeft op nog drie nertsenbedrijven in Brabant besmettingen met het nieuwe coronavirus aan het licht gebracht. In totaal is het virus nu op dertien bedrijven in Nederland vastgesteld, melden de ministers Hugo de Jonge (Volksgezondheid) en Carola Schouten (Landbouw) dinsdagavond aan de Tweede Kamer.

Twee van de bedrijven waar nieuwe besmettingen zijn gevonden, zijn gevestigd in Landhorst, de ander is gevestigd in Volkel. Hoe het virus op de nertsenhouderijen terecht is gekomen, is niet bekend.

LEES OOK: Nog drie nertsenbedrijven in Brabant besmet met corona

20.30
De veiligheidsregio's hebben het nieuws over de vervroegde opening van sanitair op campings via de media vernomen. Dat zei Jan Lonink, burgemeester van Terneuzen en voorzitter van de Veiligheidsregio Zeeland, tegen BNR.

"Wij vragen al een maand om een landelijke aanwijzing om de sanitaire voorzieningen te openen en nu krijgen wij het via de pers te horen. Wij hebben echter nog geen brief binnen en kunnen het dus niet voor waarheid aannemen", aldus Lonink.

"Wat we juist willen is dat mensen hun vakantie een beetje spreiden, en dan moeten die toiletgebouwen natuurlijk open zijn. Dus u kunt gaan boeken", zei minister Hugo de Jonge dinsdagmiddag. Tot verbazing van de veiligheidsregio's, die het nieuws van de vervroegde opening op 15 juni nog niet bevestigd hebben gekregen.

"Wij moeten de noodverordening aanpassen en weten wat we kunnen beloven aan de bedrijven. Het is jammer dat hij ervoor gekozen heeft het zo te doen. Dat is ook ongebruikelijk en onzuiver. Minister De Jonge is ook niet vies van een beetje publiciteit", aldus Lonink tegen BNR.

17.00
De Tweede Kamer wil dat het kabinet zo snel mogelijk aan de deskundigen van het Outbreak Management Team (OMT) een advies vraagt over de mogelijke verspreiding van het coronavirus in vliegtuigen. Ook moet het kabinet uiterlijk 15 juni een besluit nemen over regels om voldoende afstand te houden in vliegtuigen.

16.20
Het aantal coronapatiënten dat op de intensive care ligt, is dinsdag gedaald van 92 naar 91. Het aantal patiënten neemt elke dag langzaam af. "Geheel in lijn met het stabiele beeld van het aantal nieuwe ziekenhuisopnames per dag", aldus Ernst Kuipers, voorzitter van het Landelijk Netwerk Acute Zorg.

16.00
Toiletten en douches op Nederlandse campings mogen vanaf 15 juni weer open. Dat heeft het kabinet besloten, zei minister Hugo de Jonge van Volksgezondheid dinsdag. Oorspronkelijk stond de heropening gepland voor 1 juli.

"Wat we juist willen is dat mensen hun vakantie een beetje spreiden, en dan moeten die toiletgebouwen natuurlijk open zijn", aldus De Jonge. "Dus u kunt gaan boeken." Vanaf 15 juni zijn toeristen uit de meeste Europese landen ook weer welkom in Nederland.

15.24
Thijs de Beer verhuisde nét voor de lockdown naar Den Bosch. Hij studeert communicatie en multimediadesign en verkende zijn nieuwe stad door er een film over te maken. De stilte van Den Bosch in coronatijden. Hier is die te zien.

14.46
Een vierde nertsenfokkerij in Landhorst is besmet met het coronavirus. Het bedrijf zal op korte termijn worden geruimd. Dit meldt de gemeente Sint Anthonis, waar Landhorst onder valt.

14.40
Volgens de laatste inschatting van het Rijksinstituut voor Volksgezondheid en Milieu (RIVM) besmet een coronapatiënt in Nederland nog altijd gemiddeld één andere persoon met het virus. Het "meest aannemelijke" reproductiegetal schommelde eind mei rond de 1: even kwam het iets boven de 1 uit, daarna weer iets eronder.

De inschatting geldt tot 21 mei. Over de periode daarna doet het RIVM geen uitspraak, omdat de betrouwbaarheid van de cijfers simpelweg te klein is. Het aantal ziekenhuisopnames is bepalend voor het reproductiegetal, maar opnames worden vaak pas dagen later geregistreerd door de GGD.

14.26
Vijf bekende topkoks gaan deze zomermaanden aan het werk in, wat ze noemen, "het grootste 1,5 meterrestaurant van Nederland". Soenil Bahadoer van De Lindehof in Nuenen is een van hen.

In de Westergas in Amsterdam krijgen elke avond honderd mensen een exclusief vijfgangenmenu voorgeschoteld. Omdat het gebouw in de hoofdstad enorm groot is, kunnen de richtlijnen van gezondheidsinstituut RIVM goed worden nageleefd, laat de organisatie weten.

Andere restaurants die een kok leveren zijn Parkheuvel uit Rotterdam, 212 uit Amsterdam, Mos uit Amsterdam en De Nederlanden in Vreeland.

14.08
In Brabant is in de afgelopen 24 uur niemand overleden aan het coronavirus, het totaal aantal doden blijft staan op 1522. Er is een nieuwe ziekenhuisopname gemeld: sinds het begin van de uitbraak 2766 Brabanders met coronaklachten opgenomen (geweest) in het ziekenhuis. Verder meldt het RIVM 22 nieuwe besmettingen in onze provincie. Het totale aantal Brabantse besmettingen staat volgens het RIVM op 9412.

Volgens het RIVM zijn er de afgelopen 24 uur in heel Nederland 15 mensen overleden als gevolg van het coronavirus. Daarmee komt het totaal aantal doden door corona op 6031. Er werden 164 nieuwe besmettingen geregistreerd, het totaal aantal positief geteste mensen op het virus komt daarmee op 47.903.

13.44
Een bijzondere actie van de brandweer in Oss. Nu er geen grote familiefeesten mogelijk zijn, werd er iets anders bedacht om de honderdste verjaardag van oma te vieren. En daar wilde de brandweer best bij helpen, met hun hoogwerker.

13.21
Sinds de uitbraak van het coronavirus in Nederland zitten we massaal aan de desinfecterende handgels, maar je kunt het ook overdrijven: In de garage van een huis aan de Kolibrievlinderlaan in Son is driehonderd liter handreinigingsgel gevonden. Het spul lag er grotendeels illegaal. Het spul is namelijk zeer brandbaar.

13.02
Het coronavirus is tot nu toe vastgesteld bij 16.973 mensen die in de zorg werken. Het is niet bekend waar ze het virus hebben opgelopen. 529 zorgmedewerkers zijn opgenomen in een ziekenhuis en elf mensen die in de zorg werken zijn sinds het begin van de uitbraak overleden.

Het is de tweede keer dat het Rijksinstituut voor Volksgezondheid en Milieu (RIVM) cijfers over corona in de zorg naar buiten brengt. Op 30 april meldde het instituut 13.884 besmettingen, 458 ziekenhuisopnames en negen sterfgevallen in de zorg. De jongste overleden zorgmedewerker was 45 jaar, de oudste 69. Zeven van de elf overledenen hadden al gezondheidsproblemen. Van twee slachtoffers is dat nog niet bekend. Coronapatiënten die in de zorg werken, zijn gemiddeld jonger dan de overige patiënten. Bovendien gaat het relatief vaak om vrouwen.

12.53
Een vrachtwagen, een band op de trailer en dan langs alle terrassen. Op deze manier brengt een groepje Boekelaren geld naar de horeca. Dat geld hebben ze ingezameld tijdens een veiling om de lokale horeca-ondernemers in de gemeente te ondersteunen.

Verslaggever Jos Verkuijlen en cameraman Dennis Stafleu zijn de hele maand juni in de Boekel. Ze brengen verhalen over de gaten die in het dorp zijn gevallen en over de veerkracht van de inwoners.

12.50
Rond de vijftig mensen demonstreren vandaag bij het gebouw van de Tweede Kamer in Den Haag voor meer steun en soepelere coronaregels voor de kermisbranche. Volgens de demonstranten, allen vrouwen uit kermisfamilies, is het oneerlijk dat pretparken en de luchtvaart wel open mogen maar kermissen niet.

"We mogen pas weer open als er een vaccin is, maar dat kan nog twee jaar duren", aldus een woordvoerder bij de demonstratie. "Als dit doorgaat zijn er in de toekomst geen kermissen meer."

12.20
Wie tijdens de coronacrisis thuis werkt, zet al snel even de radio aan. Steeds meer mensen doen dat, staat in een onderzoek van de Stichting Nationaal Luister Onderzoek (NLO). Nederlanders besteden ongeveer 10 procent meer tijd aan het luisteren naar de radio dan in dezelfde periode vorig jaar: afgelopen week gemiddeld 161 minuten per dag.

12.09
Nabestaanden vertellen hier over geliefden die ze zijn verloren door corona. Ditmaal: het eerbetoon van Lucy Aarts (55) aan haar moeder Marie Aarts-van den Ouweland (89) uit Gilze

11.58
Budgetluchtvaartmaatschappij Ryanair brengt voor vluchten in juli en augustus geen omboekingskosten in rekening. De Ierse prijsvechter hoopt op die manier mensen, die nu vanwege het coronavirus nog twijfelen over een buitenlandse vakantie, over te halen een vlucht te boeken.

11.44
Net over de grens, in België, is het aantal bevestigde nieuwe coronabesmettingen de afgelopen 24 uur met 89 gevallen weer onder de 100 gezakt. Er werden 16 mensen met Covid-19 in het ziekenhuis opgenomen, terwijl 9 personen genezen werden verklaard. In het afgelopen etmaal zijn 13 sterfgevallen gemeld uit de ziekenhuizen, maar geen uit de woonzorgcentra, melden de Belgische gezondheidsautoriteiten.

11.11
De bussen van vervoerders Connexxion worden voortaan gedurende de dag op diverse busstations en eindhaltes extra schoongemaakt. In Brabant maken gebruikte bussen een korte stop in Eindhoven om daar gedesinfecteerd te worden.

10.40
De crowdfund-actie voor personeel van het Elkerziek Ziekenhuis in Helmond heeft tot nu toe iets meer dan 19.000 euro opgeleverd. "We zijn erg dankbaar", zegt een van de initiatiefneemsters, Nina Vermeulen. Met de actie wordt ook de lokale horeca gesteund. Het initiatief is 'afgekeken' bij een soortgelijke actie voor het Bernhoven Ziekenhuis in Uden.

10.10
Ontwerper Glenn Fachrul-Tuankotta uit Breda maakt mondkapjes met teksten tegen racisme. Het zwarte katoen is bedrukt met teksten als 'Black Lives Matter', 'I can't breathe' en 'No Justice No Peace'. Een gedeelte van de verkoopopbrengst gaat naar Amnesty International en de Black Lives Matter Foundation. "Om een statement te maken is dit echt goed leesbaar, op ooghoogte. In your face dus", zegt Glenn.

09.45
"Als je deze zomer door de coronamaatregelen thuis blijft, zijn er genoeg mogelijkheden om van je eigen tuin een mooi alternatief voor een reis naar Spanje, Frankrijk of Griekenland te maken. Zelfs als je niet al te veel ruimte hebt." 'Green-stylist' Romeo Sommers uit Den Bosch weet wel hoe je van 'Hintergarten' of 'Rundumhausen' toch een exotische plek kan maken.

08.55
Nederland is erg verdeeld over de corona-app die de overheid wil laten maken. Sommigen zouden de app het liefst direct installeren, terwijl anderen het juist kwalijk vinden dat zo'n app er komt. Ook is er een zwevende groep die meer informatie wil over de voorwaarden en eigenschappen van de app.

Die groep twijfelaars is mogelijk doorslaggevend voor het streven van het kabinet om de gewenste dekkingsgraad van 60 procent te halen, stellen onderzoekers van de TU Delft, Universiteit Maastricht en de Vrije Universiteit Amsterdam.

08.24
'Premier Rutte, mogen de vakbeurzen weer open?' Met een paginagrote advertentie in de nationale kranten willen organisatoren van vakbeurzen, waaronder de Brabanthallen in Den Bosch en Libéma, de aandacht trekken van de premier. "Als wij niet vóór 1 juli horen dat de beurzen weer open mogen, gaat ons hele najaar verloren. In Duitsland zijn de beurzen weer toegestaan", zo valt in de advertentie te lezen.

07.44
"Yes, we mogen weer!" Zelden zal de KNMO zo’n opgetogen bericht op zijn site hebben gezet als deze maandag. Er is ook alle reden toe. Alle fanfares, harmonieën en andere gezelschappen die aangesloten zijn bij deze Koninklijke Nederlandse Muziek Organisatie mogen weer in één ruimte met elkaar gaan repeteren.

07.11
Het belooft een warm weekend te worden en bovendien: de zomervakantie komt eraan. En dus staan veel mensen te popelen om een duik te nemen in het plaatselijke zwembad, een meer of in de zee. Maar is dat veilig in coronatijd? Kun je in het water besmet raken met het virus?

06.44
Het kabinet moet extra geld uittrekken om de negatieve gevolgen van de coronacrisis in het onderwijs te bestrijden. Dat schrijft de Onderwijsraad dinsdag in een advies aan verantwoordelijk ministers Arie Slob en Ingrid van Engelshoven, meldt het FD. Vooral het lerarentekort is urgent, net als de toenemende verschillen tussen leerlingen, studenten, opleidingen en scholen.

05.23
Bijna de helft van Nederland gaat deze zomer niet op vakantie. Dat meldt EenVandaag op basis van een peiling onder ruim 29.000 mensen. 48 procent van hen zegt deze zomer thuis te blijven omdat ze de coronarisico's in eigen land beter kunnen inschatten.


Lees het hele bericht van Omroep Brabant »