Advocatenkantoor HIJINK

Opvolgende arbeidscontracten voor bepaalde tijd onder het nieuwe arbeidsrecht
20 Oktober 2015
Ingaande 1 juli 2015 zijn nieuwe regels ingevoerd op het gebied van arbeidsrecht. De wettelijke regels staan in de Wet Werk en Zekerheid (WWZ).

De veranderingen in het arbeidsrecht en het ontslagrecht zijn groot. Vooral omdat de gevolgen van het niet naleven van de regels fors kan zijn, is het advies aan werkgevers en werknemers niet afwachten maar zorgen dat je goed voorbereid bent! In dit artikel zullen de gevolgen worden beschreven van een arbeidscontract voor bepaalde tijd / tijdelijk arbeidscontract (jaarcontract/halfjaar contract).

Arbeidscontract voor bepaalde tijd

Bij een arbeidscontract voor bepaalde tijd gaat het om arbeidsovereenkomsten die worden overeengekomen voor een afgebakende periode. Vaak is dit 3, 6 of 12 maanden. Na deze periode eindigt de arbeidsovereenkomst van rechtswege.
Tot voor kort was het zo dat een werkgever maximaal 3 arbeidscontracten voor bepaalde tijd mocht geven met opgeteld een maximale duur van 3 jaar. Deze maximale duur is verkort naar maximaal 2 jaar! Hierna ontstaat een contract voor ONbepaalde tijd.
Dit is te voorkomen als de werknemer voor tenminste 6 maanden niet werkzaam is voor de werkgever. Onder het oude arbeidsrecht was dit 3 maanden.

Ingangsdatum arbeidscontract

Het is van essentieel belang de vraag te stellen wanneer het derde arbeidscontract voor bepaalde tijd werd gesloten. Was dit vóór 1 juli 2015 dan geldt het oude recht. Wordt het arbeidscontract voor bepaalde tijd, op of na 1 juli 2015 aangegaan, dan geldt het nieuwe recht.
Als óp of na 1 juli 2015 een nieuw tijdelijke arbeidsovereenkomst wordt gesloten en dit is binnen 6 maanden na het aflopen van het vorige tijdelijke contract, dan geldt ook het nieuwe recht. Zelfs in het geval het vorige tijdelijke contract al vóór 1 juli 2015 was afgelopen.

Advies over arbeidsrecht

Er zijn belangrijke wijzigingen aangebracht in het arbeidsrecht. Als deze niet worden nageleefd kan dit grote gevolgen hebben. Het advies is dan ook om goed in beeld te brengen welke tijdelijke contracten op welk moment aflopen. Laat u goed informeren, immers voordat u het weet bent u gebonden aan een vast contract.

Meer weten?

Voor vragen kun u contact opnemen mr. Marjoleine van Dooren, arbeidsrechtadvocaat werkzaam bij HIJINK Advocaten (www.hijink.com) via 0800-4455000

» Ga naar de link
 
Contactgegevens
Advocatenkantoor HIJINK
Kerkenbos 1079nn
6546BE Nijmegen