18 mei, 12:34
Nieuws

Zes maanden cel en 240 uur taakstraf voor aandeel avondklokrellen Eindhoven

De politierechter in Den Bosch heeft opnieuw straffen opgelegd aan mannen die betrokken zijn geweest bij de avondklokrellen op 24 januari in Eindhoven. De hoogste straf was voor een man van twintig uit Tilburg. Hij gaat zes maanden de cel in en moet 40.000 euro schadevergoeding betalen.

Tegen de man had het Openbaar Ministerie (OM) acht maanden cel geëist. Een man van 36 uit Boekel kreeg een taakstraf van 240 uur en hij moet drie maanden de gevangenis in wanneer hij zich weer misdraagt. Deze relschopper moet 20.000 euro betalen, vanwege de schade die een politiebus is toegebracht. De uitspraak van de politierechter in deze zaak kwam overeen met de eis van het OM.

Veel schade aangericht
Op zondag 24 januari stond de Eindhovense binnenstad op zijn kop door rellende demonstranten. Honderden mensen richtten vernielingen aan en stichtten diverse brandjes. Onder meer het stationsgebouw, een wagen van spoorwegbeheerder ProRail en een waterwerper van de Mobiele Eenheid (ME) moesten het ontgelden. Er werd voor tienduizenden euro’s schade aangericht. Ook agenten en leden van de ME kregen de volle laag.

Een aantal betogers meldde zich uit zichzelf, anderen zochten pas contact met de politie nadat via Bureau Brabant en Opsporing Verzocht aandacht was besteed aan de ongeregeldheden. Veel verdachten zijn nog steeds niet opgepakt, laat staan berecht.

Ook rellen elders
De gemeente Eindhoven schakelde het COT, het onderzoeksinstituut voor veiligheid en crisismanagement, in om onafhankelijk te bekijken wat er die zondagmiddag allemaal is voorgevallen. Later die zondagavond was het ook op andere plaatsen in Brabant onrustig en op 25 januari liep het onder meer uit de hand in Den Bosch.

LEES OOK:

Drie maanden na de avondklokrellen zijn meeste verdachten nog niet gepakt

Anonieme tip leidt tot arrestatie van verdachte avondklokrellen Den Bosch

Avondklokrelschopper 10 maanden de cel in voor het plunderen van de Jumbo


Lees het hele bericht van Omroep Brabant »