13 sep, 11:13
2015
Vakredactie
Financieel
Kim Schrijen

Veilig de weg op met de Rijveilig app van ASR

Het kan iedereen gebeuren… : je rijdt in de auto en er komt een bericht binnen op je mobiel. Dan kan je soms de verleiding niet weerstaan om ze te checken. We weten allemaal dat dit tot gevaarlijke situaties kan leiden, en toch checkt iedereen zijn mobiel wel eens tijdens het rijden.

Daarom introduceert a.s.r. de Rij Veilig app. De app beperkt de afleiding van je smartphone en helpt je om je aandacht bij de weg te houden. Zo verbeteren we samen de verkeersveiligheid en beperken we het aantal ongevallen.

Hoe het werkt De app schakelt zichzelf in zodra je sneller gaat dan 15 kilometer per uur. Vanaf dat moment worden afleidende Social Media zoals WhatsApp, sms en internet, en handheld bellen, geblokkeerd op je smartphone. Je kunt nog wel handsfree bellen en ook navigatie blijft beschikbaar. Sta je weer stil, dan wordt na een minuut de blokkering opgeheven en komen alle berichten en meldingen weer binnen. Zit je niet zelf achter het stuur, of reis je met het openbaar vervoer? Zet dan de Rij Veilig app in de passagiersmodus om de blokkering op te heffen.

Smartphones en verkeer, niet de beste combinatie Smartphones zijn niet meer weg te denken uit ons dagelijks leven. Tegenwoordig heeft de helft van alle Nederlanders een smartphone. En we gebruiken ‘m volop. Ook achter het stuur. Veel bestuurders kunnen tijdens het rijden de Social Media, apps en mobiel internet op hun smartphone moeilijk weerstaan. Ze realiseren zich onvoldoende dat je dan geen aandacht hebt voor de weg. Er ontstaan gevaarlijke, en soms zelfs dodelijke situaties. Gebruik je je smartphone tijdens het rijden, dan: •Reageer je een stuk trager als je plotseling moet remmen; •Zie je niet wat er om je heen gebeurt. Je hebt een grotere kans op een valpartij of een botsing.

Uit onderzoek van Stichting Wetenschappelijk Onderzoek Verkeersveiligheid (Dr. M.P. Hagenzieker & A. Stelling, 2013) blijkt dat: •Afleiding in het verkeer 5 tot 25% van alle verkeersongevallen veroorzaakt; •Het uitvoeren van een niet autorijden-gerelateerde taak een rol speelt in 23% van auto-ongevallen. Vaak is dit het bedienen van een telefoon; •3% van de dodelijke ongevallen het gevolg is van sms-en achter het stuur.

De a.s.r. Rij Veilig app zorgt ervoor dat bestuurders niet meer kunnen worden afgeleid door hun smartphone en dat zij met hun volle aandacht bij het verkeer zijn.