Nieuwsbericht
10 okt, 10:15
2017
Vakredactie
Verzorging
Dianne van Duijnhoven

Superfood

Wat is nu precies superfood?

Tegenwoordig zijn zogenaamde superfood-producten niet alleen in natuurwinkels verkrijgbaar, maar ook in de supermarken wordt het assortiment hiervan steeds groter. Maar wat is nu precies superfood?

De term superfood is niet wettelijk omschreven en mag daarom door iedereen worden gebruikt. Omdat er geen officiële definitie is van superfood, geven mensen dit stempel aan uiteenlopende voedingsmiddelen die in samenstelling verschillen. Vaak wordt deze term gebruikt voor producten die een relatief hoog gehalte hebben aan bepaalde vitamines, mineralen of anti-oxidanten; al dan niet in combinatie met een laag gehalte aan ‘slechte’ voedingsstoffen zoals verzadigd vet. 

Producten die tegenwoordig vooral als superfood verkocht worden zijn: gojibessen, cacaobonen, chiazaad, hennepzaad, bijenpollen, tarwegras, kokosvet, zeewier en algenextracten. 

Voorbeelden van andere producten die regelmatig als superfood omschreven worden: haver, quinoa, bosbessen, sinaasappels, granaatappels, broccoli, groene thee, tomaten, spinazie, soja, walnoten, amandelen, pure chocolade, pompoen, zoete aardappels, peulvruchten zoals bruine bonen en linzen, gember, zalm, avocado, cacao, uien, knoflook, olijfolie en rode bietjes.

Belangrijk blijft voldoende te variëren

Geen enkel voedingsmiddel bezit alles wat het lichaam nodig heeft om goed te kunnen functioneren, ook superfoods niet. Het zijn goede voedingsmiddelen die kunnen worden gebruikt, maar ook zonder superfoods is het prima mogelijk gezond te eten. Belangrijk blijft voldoende te variëren, eet genoeg groente en fruit, voldoende eiwitten en vezels, wissel vlees een keer af met vis of vegetarische voeding en drink voldoende.