27 jun, 09:44
2015
Algemeen
Gemeente Boxmeer

Starterslening ook voor mensen buiten de gemeente

Het college van B&W stelt de gemeenteraad voor om de starterslening voor het bouwen van een eigen huis of het kopen van een bestaande woning ook beschikbaar te stellen aan mensen van buiten de gemeente Boxmeer die zich hier willen vestigen. Dit voorstel is een onderdeel van de vast te stellen “Verordening starterslening gemeente Boxmeer 2015”.

De gemeenschap Holthees-Smakt deed eerder een verzoek om inwoners van Smakt die een woning willen bouwen in Holthees, in aanmerking te laten komen voor een starterslening. Dat is mede aanleiding voor de aanpassing. Daarnaast is het een manier om het voor mensen van buitenaf aantrekkelijker te maken in onze gemeente te komen wonen. Wethouder Peter Stevens: “De starterslening past in ons streven om de woningmarkt te helpen vlottrekken. Om die reden is onlangs € 400.000 extra beschikbaar gesteld. Ook werken we er aan om mensen van buitenaf te interesseren om in onze gemeente te komen bouwen of wonen, onder andere met een reclamecampagne. De starterslening kan dan net een extra stimulans zijn om voor Boxmeer te kiezen”.
De starterslening is in 2004 ingesteld, totaal is er nu € 1.200.000 beschikbaar gesteld. Op dit moment is er, rekening houdend met het maximale bedrag per starterslening, ruimte voor minimaal 10 leningen. Er wordt nu door 42 huishoudens gebruik gemaakt van de starterslening.

Een andere onderdeel van de nieuw vast te stellen verordening is het aanpassen van de starterslening aan de per 1 juli 2015 van kracht wordende nieuwe NHG-normen (Nationale Hypotheek Garantie). De starterslening dient hiermee in de pas te lopen. De maximale hypotheeksom voor NHG: Vanaf 1 juli 2015: € 245.000 Vanaf 1 juli 2016: € 225.000

Het raadsvoorstel staat 2 juli op de agenda van de gemeenteraadsvergadering. Op de website van de gemeente en op www.svn.nl vindt u meer informatie en de voorwaarden om in aanmerking te komen voor een starterslening.