06 jun, 14:32
2015
Vakredactie
Financieel
Assurantiekantoor W. Verheijen en RegioBank Wanroij

Definitief energielabel nu al verplicht bij verkoop en verhuur

In januari en februari krijgen zo'n vijf miljoen huiseigenaren gratis een voorlopig energielabel voor hun huis toegestuurd. Via internet kunnen zij het actualiseren tot een definitief label. Op die manier kan een koper of huurder vooraf zien hoe zuinig een huis is.

Het voorlopige energielabel geeft een indicatie hoe zuinig een huis is met gas, elektriciteit en warmte. Het maakt ook duidelijk wat er nog mogelijk is om energie te besparen. Het voorlopige label is gebaseerd op openbare gegevens uit het Kadaster (type huis, grootte, bouwjaar) en op gegevens van vergelijkbare huizen. Het label varieert van A (zeer zuinig) tot G (zeer onzuinig).

Een huiseigenaar kan zijn voorlopige energielabel via internet (www.energielabelvoorwoningen.nl) actueel maken: doorgeven welke maatregelen inmiddels zijn getroffen die nog niet in het voorlopige label zijn verwerkt. Na het doorgeven van actuele gegevens kan een huiseigenaar het voorlopige label officieel laten omzetten in een definitief label.

Een definitief label is verplicht bij verkoop of verhuur van een huis. De Inspectie Leefomgeving en Transport (ILT) controleert dat. Als er geen label is, krijgt de verkoper of verhuurder een herinnering en de tijd om alsnog een label te regelen. Maar uiteindelijk staat er een boete van maximaal 405 euro op verkoop of verhuur zonder energielabel. In advertenties voor verkoop of verhuur is het ook verplicht een energielabel te vermelden. Gemakkelijker en goedkoper Het nieuwe energielabel is gemakkelijker en goedkoper dan het oude energielabel. Het doorgeven van actuele gegevens gaat nu via internet, de erkende deskundige hoeft niet meer aan huis te komen. Daardoor kan een definitief energielabel ook goedkoper zijn: de overheid verwacht dat dit enkele tientjes gaat kosten.

Alle huiseigenaren krijgen bij hun voorlopige energielabel een folder. Bij het actualiseren van het label via internet is uitleg beschikbaar.

Wat als de overdracht of verhuur plaatsvindt voordat de eigenaar het voorlopig energielabel heeft ontvangen? In dat geval is hij verplicht dit zelf te regelen door in te loggen (met DigiD) op www.energielabelvoorwoningen.nl.

Daar kunnen de gegevens waarop het label is gebaseerd, aangepast worden, waarna het voorlopige label wordt omgezet in een definitief label. Een online in te schakelen deskundige controleert de gegevens. Na goedkeuring van die gegevens vindt de registratie van het definitieve label automatisch plaats dat per mail verstuurd wordt.

Ook in dit geval geldt de verplichting om een definitief energielabel te hebben op het moment van overdracht van de woning.