31 jan, 06:00
Nieuws

Coronanieuws: politie grijpt in bij illegale feesten in Boekel en Apeldoorn

In dit liveblog houden we je zondag op de hoogte van al het nieuws rond de coronacrisis, in Brabant en daarbuiten.

De hoofdpunten:

  • In Boekel heeft de politie zaterdagnacht ingegrepen na een melding over een illegaal feestje dat daar plaatsvond.
  • In het Catshuis overlegt een deel van het kabinet zondag weer over de aanpak van de coronacrisis, bovenaan de agenda staat het primair onderwijs.
  • Lees al het nieuws over het coronavirus op onze themapagina.

11.10 - Italië: vaccin AstraZeneca alleen voor mensen onder de 55 jaar oud
Het Italiaanse geneesmiddelenbureau adviseert het coronavaccin van AstraZeneca alleen te gebruiken bij burgers die jonger zijn dan 55 jaar oud. Dit omdat er nog enige onduidelijkheid is over hoe effectief dit middel precies is bij ouderen. Die moeten daarom de andere vaccins krijgen die al zijn goedgekeurd. Een Duits vaccinatiecomité adviseerde afgelopen week alleen mensen die jonger zijn dan 65 in te enten met het middel van AstraZeneca.

10.51 - Politie grijpt ook in bij lockdownfeest in Apeldoorn
Niet alleen in Boekel, ook in Apeldoorn moest de politie zaterdagnacht een illegaal feest beëindigen. Dit feest vond plaats in een loods. Bijna veertig mensen kregen hier een bekeuring. Agenten gingen af op een melding dat er in de loods een feest aan de gang was. Toen de agenten aankwamen, sloeg de sfeer om en gedroegen de mensen zich agressief tegen hen. De aanwezige gasten waren tussen de 15 en 78 jaar oud.

10.48 - Tienduizenden Belgen negeren testplicht na reis
Bijna 30.000 Belgen hebben de afgelopen weken nagelaten zich te laten testen na een reis naar een risicogebied in het buitenland, hoewel dat wel verplicht is. Het gaat om ongeveer veertig procent van de Belgen die volgens officiële cijfers terugkeerden uit zo'n rode zone, bericht Het Nieuwsblad op basis van cijfers van gezondheidsinstituut Sciensano. Belgen die terugkeren uit zo'n risicogebied moeten zich twee keer laten testen: op dag 1 en dag 7 na hun reis. Ook moeten ze in afwachting van die laatste testuitslag in zelfisolatie. Ze riskeren een boete van 250 euro.

10.09 - Museumplein opnieuw aangewezen als veiligheidsrisicogebied
Burgemeester Femke Halsema van Amsterdam heeft het Museumplein en de nabije omgeving opnieuw aangewezen als veiligheidsrisicogebied. De maatregel gaat zondagochtend om elf uur in. Aanleiding voor het besluit zijn de 'gewelddadigheden de afgelopen weken en de reële mogelijkheid dat opnieuw personen met slagwapens naar het plein willen komen en bereid zijn geweld te plegen', meldt de gemeente.

10.03 - WHO-team Marion Koopmans naar grote vismarkt in Wuhan
Leden van het team van de Wereldgezondheidsorganisatie (WHO), waar ook de Nederlandse viroloog Marion Koopmans deel van uitmaakt, hebben een bezoek gebracht aan de Huanan-vismarkt in de Chinese miljoenenstad Wuhan. De internationale experts onderzoeken de herkomst onderzoeken van het coronavirus. Meerdere van de eerste bekende coronagevallen waren gelinkt aan die grote markt, waar levende dieren worden verkocht. De autoriteiten lieten die locatie ruim een jaar geleden sluiten toen de bezorgdheid groeide over een mysterieuze nieuwe longaandoening, die inmiddels bekendstaat als Covid-19.

03.30 - Heropening basisonderwijs bovenaan agenda in het Catshuis
In het Catshuis overlegt een deel van het kabinet zondag weer over de aanpak van de coronacrisis. Bovenaan de agenda staat het primair onderwijs. De regering wil de basisscholen in de week van 8 februari weer openen. Naast heropening van het basisonderwijs staat het schrappen van de avondklok hoog op het wensenlijstje van het kabinet.

03.30 - Demonstranten 'op de koffie' in Apeldoorn tegen coronamaatregelen
Demonstranten gaan naar verwachting zondag onder het mom van 'samen koffiedrinken' protesteren in Apeldoorn tegen de coronamaatregelen. Dit in de plaats van een eerder aangekondigde demonstratie van de actiegroep 'Nederland in verzet, weg met dit kabinet'. Mensen die willen protesteren, mogen dit zondag doen op het Zwitsalterrein. De burgemeester wil dit niet verbieden, omdat demonstreren een grondrecht is. Maar hij heeft hij wel een noodverordening ingesteld.

01.37 - Illegaal feest in Boekel beëindigd
In Boekel heeft de politie zaterdagnacht ingegrepen na een melding over een illegaal feestje dat daar plaatsvond. Er waren volgens een agente meerdere mensen bij elkaar in een te kleine ruime. Ze hielden volgens haar 'zeker geen anderhalve meter afstand' van elkaar, wat wordt gevraagd om verspreiding van het coronavirus tegen te voorkomen. Om hoeveel mensen het precies ging, is niet bekendgemaakt.


Lees het hele bericht van Omroep Brabant »