22 jan, 19:30
Nieuws

Carlo brengt voor de zevende keer hulp naar Oekraïne: 'Het is verslavend'

De garage van Carlo van Hout in Boekel ligt vol met kleding, buiten onder het afdak staan wat kacheltjes en barbecues. Alles is bestemd voor Oekraïne. Carlo vertrekt aanstaande vrijdag voor de zevende keer om allerlei hulpgoederen te gaan brengen naar de inwoners daar. Voor het eerst gaat ook zijn vrouw Marjon mee.

"Het is een verslaving om hulp te bieden", zegt Carlo tussen de zakken met kleding. "De mensen daar moeten leven zonder stroom en zonder water. Als je dan van hieruit kan helpen, dat is waar ik het voor doe."

Carlo was in december voor het laatst in de Oekraïne. Toen had hij naast kleding ook diverse aggregaten en veel elektrische kacheltjes bij zich. "Als je daar komt daar komt met de spullen is het soms heel emotioneel", vertelt Carlo. "Ik kwam een aggregaat brengen bij een oudere man die al weken zonder stroom zat. Die man begint gewoon te huilen, zo gelukkig was hij."

Carlo is niet bang om in het oorlogsgeweld terecht te komen. "De laatste keer dat we in Lviv waren werden er 70 raketten afgevuurd door de Russen. De meeste raketten werden onderschept en uit de lucht geschoten, de kans dat er eentje precies op mij terecht komt is heel erg klein volgens mij. Als je hier in Boekel oversteekt kan er ook iets gebeuren", zegt Carlo nuchter.

In maart vorig jaar ging hij samen met een kennis, een oud-collega en zijn zoon voor de eerste leer naar Oekraïne. Toen ze de hulpgoederen hadden afgeleverd, namen ze een moeder met een tienjarig dochtertje, hun hondje en vijf andere vrouwen mee terug.

In de daarop volgende hulptransporten bracht Carlo vaker Oekraïners naar Nederland. Ze werden opgevangen in het gemeentehuis van Boekel en hebben ondertussen op verschillende plekken in de omgeving een plek gevonden. "Alex en Tatiana wonen nu in Schijndel ze komen hier helpen om alle spullen uit te zoeken en Alex gaat ook mee om de spullen weg te brengen."

"We hebben ook financiële hulp gekregen, want het kost nog al wat diesel om heen en weer te rijden met al die busjes. Dat geld is bijna op en we hebben er zelf ook al veel geld in gestoken", aldus Carlo. Toch denkt hij dat de zevende keer niet de laatste keer is dat hij naar Oekraïne vertrekt.

Deze keer wordt het voor het eerst dat ook zijn vrouw Marjon mee gaat om hulpgoederen te brengen. "Ik heb natuurlijk al heel veel verhalen gehoord. En het is fijn om te zien waar je het voor doet", aldus Marjon. "We hebben ondertussen veel contact met de mensen daar. Op dit moment is vooral ook vraag naar voedsel in blik, dekens en EHBO koffers.

Mensen die thuis nog bruikbare spullen hebben staan die ze willen doneren, kunnen contact opnemen met Carlo. Via de app op 06 42 50 15 27 of via Messenger op Facebook.

LEES OOK: Carlo haalde al 13 busjes met vluchtelingen op: 'Ze zijn zo angstig'


Lees het hele bericht van Omroep Brabant »