Van Doesburg BHV

Wat is een brandblusser?
19 September 2016
Voor veel mensen is een brandblusser een rood apparaat waarmee je een brand kunt blussen. De brandblusser wordt inderdaad ingezet om kleine, beginnende branden te blussen. In een brandblusser zit een blusstof die er voor zorgt dat de brand dooft. Wat veel mensen niet weten, is dat je niet elke brand kunt blussen met een brandblusser. BHV’ers moeten in staat zijn om een brandblusser te kunnen bedienen en een brand te kunnen te blussen. Dit is één van de taken van een BHV’er. De brandblusser kan zowel in huizen, bedrijven, kantoren, auto’s en boten aanwezig zijn. In bedrijven en kantoren is daarnaast ook vaak een brandslang aanwezig. Lees hier hoe je een brand blust met een brandblusser.

Inhoud van een brandblusser
In de brandblusser zit een hoeveelheid blusmiddel dat permanent onder druk staat. Er bestaan verschillende soorten blusstoffen. Niet elke brand kan met dezelfde blusstof worden geblust. Er is bijvoorbeeld een verschil wanneer je een computerbrand moet blussen of een frituurpan. Dit heeft te maken met de verschillende brandklassen. De blusstof van brandblussers zijn poeder, water, schuim en koolstofdioxide (CO2).

Poeder: Wanneer het blusmiddel gevuld is met poeder dan spreekt men van een poederblusser. Een voordeel van de poederblusser is dat het een groot blusvermogen heeft. Het heeft 6 maal de blussende werking dan die van koolstofdioxide (CO²). Een groot nadeel van de poederblusser is de grote nevenschade aan elektronische apparatuur en de kans op herontsteking wanneer de brand niet goed is geblust.

Water: Water is een goedkoop middel om mee te blussen en heeft een groot koelend effect. De nadelen van een blusmiddel gevuld met water is het gevaar dat optreedt wanneer het gebruikt wordt op brandende benzine of olie. Daarnaast is het ook vorstgevoelig.

Schuim: Wanneer het blusmiddel gevuld is met schuim dan spreekt men van een schuimblusser. Schuimblussers zijn gevuld met een schuimvormend middel in combinatie met water. De schuimblusser zorgt voor het zuurstof wegnemen van de brand. De meeste schuimblussers zijn sproeischuimblussers, dit zorgt ervoor dat elke druppel uitstromende vloeistof onderbroken wordt met lucht. De schuimblusser is zeer geschikt voor kantoor of in huis.

Koolstofdioxide (CO²): Deze zijn gemakkelijk te herkennen door de zwarte expansiekoker of sneeuwkoker aan het einde van de slang. Tussen de slang en de koker zit een handvat die vastgehouden moet worden tijdens het blussen, dit om derdegraads brandwonden te verkomen vanwege de extreme kou (tot -80 °C).

Voor meer informatie neem vrijblijvend contact met ons op administratie@vandoesburgbhv.nl of bel 0345-582428

» Ga naar de link
Contactgegevens
Van Doesburg BHV
Meersteeg 3a
4191 NK Geldermalsen