Pantein Zorggroep

Roesje bij plaatsen spiraaltje
7 Oktober 2017
Vrouwen die een spiraaltje laten plaatsen in Maasziekenhuis Pantein kunnen voortaan een roesje (sedatie) krijgen tijdens de behandeling. Dit biedt uitkomst voor vrouwen die hier erg tegenop zien of een slechte ervaring hebben, omdat ze de ingreep niet bewust meemaken en geen pijn ervaren.

Lagere drempel
Angst voor de pijn zorgt ervoor dat bijvoorbeeld jonge meiden met hevige menstruatieklachten of vrouwen die behoefte hebben aan anticonceptie, er tegenop zien om een spiraaltje te laten plaatsen. Een roesje kan de drempel verlagen. Een roesje is ook mogelijk bij andere kleine gynaecologische ingrepen zoals kijkonderzoek en behandeling van de baarmoederholte, behandeling bij afwijkende uitstrijkjes en curettages.

Positieve ervaring
Chloe kwam naar het Maasziekenhuis om haar spiraaltje te laten vervangen: “De eerste keer dat er bij mij een spiraaltje werd geplaatst heb ik daar veel last van gehad. Ik voelde me licht in mijn hoofd en niet lekker. De tweede keer zag ik er heel erg tegenop. Daarom stelde de gynaecoloog een roesje voor en dat leek me een goed idee. Ik heb van de hele ingreep niets meegekregen en helemaal geen pijn ervaren. Ik zou het niet meer zonder roesje doen en kan het iedereen aanbevelen.“

Verwijzing door de huisarts
Voor gynaecologische ingrepen onder sedatie is een verwijzing nodig van de huisarts. Tot 18 jaar zijn hier geen kosten aan verbonden. Vanaf 18 jaar geldt het eigen risico en eventueel de kosten voor de ingreep.
Contactgegevens
Pantein Zorggroep
Dokter Kopstraat 2
5835 DV Beugen