Pantein Zorggroep

'Ik deed het in mijn broek van het lachen’
19 Oktober 2016
Dat hoor je mensen wel eens zeggen. Maar het kan je écht gebeuren en het komt vaker voor dan je denkt. Eén op de vier Nederlandse vrouwen heeft er regelmatig last van: ongewild urineverlies bij inspanning zoals hoesten, niezen, lachen, tillen, rennen of springen. Toch hoef je er niet mee rond te blijven lopen. De bekkenbodempoli van Maasziekenhuis Pantein biedt verschillende behandelingen voor vrouwen die van dit probleem af willen.

Oorzaken Ongewild urineverlies ontstaat vaak door verzwakking van de bekkenbodemspieren, bijvoorbeeld na een zwangerschap of buikoperatie of door overgewicht. Ook de overgang kan zorgen voor een verminderde functie van de sluitspieren van de blaas. Soms is er ook sprake van een verzakking van de blaas, darm of baarmoeder.

Bekkenbodempoli Cathy Balk, uroloog in het Maasziekenhuis vertelt: “Om de klachten goed in kaart te brengen, hebben we in het Maasziekenhuis een gezamenlijk bekkenbodemspreekuur waarin de uroloog, gynaecoloog en bekkenfysiotherapeut samenwerken. Met behulp van een vragenlijst, een intakegesprek en lichamelijk onderzoek kunnen we de diagnose vaststellen en een behandeling voorstellen.”

Mogelijke behandelingen De behandeling voor deze vorm van urineverlies is gericht op het verstevigen van de bekkenbodemspieren door bekkenbodemfysiotherapie. Als dit onvoldoende effect heeft, dan kan een operatieve ingreep uitkomst bieden. Balk: “Tijdens de operatie wordt er een kunststofbandje onder de plasbuis geplaatst. Bij drukverhoging (bijvoorbeeld hoesten) zal de plasbuis nu tegen het bandje dichtgedrukt worden, zodat er geen of weinig urineverlies optreedt. Het is een snelle en eenvoudige procedure.”

Verwijzing nodig Voor een afspraak op de bekkenbodempoli is een verwijzing van de huisarts nodig.

» Ga naar de link
Contactgegevens
Pantein Zorggroep
Dokter Kopstraat 2
5835 DV Beugen