03 jun, 11:07
2017
Vakredactie
Verzorging
Van Wely

Overzicht van veel gestelde vragen over onze ogen

.

Hier vindt u een overzicht van veel gestelde vragen over onze ogen, brillenglazen en het zien. Mochten er toch vragen zijn na aanleiding van deze lijst, dan mag u altijd contact met ons opnemen.

Worden de ogen slechter door intensief gebruik zoals lezen, televisie kijken en computeren?

Nee. Het is wel van belang dat de ogen met het juiste brillenglas gecorrigeerd zijn en er een optimaal beeld doorgegeven wordt aan de hersenen. Het is wel van belang de ogen verstandig te gebruiken, kijk bijvoorbeeld even op als u langdurig hebt gelezen.

Zorgt lang lezen, televisie kijken of computeren voor beschadiging of oververmoeidheid van de ogen?

Bij te lang op ? bepaalde afstand kijken of lezen kan er een bindvliesirritatie ontstaan die brandende ogen, tranen en hoofdpijn kan veroorzaken. De ogen worden hierdoor niet blijvend beschadigd.

 

Worden mijn ogen slecht door lezen bij slecht licht of lezen in bed?

Lezen in bed kan geen kwaad, het is wel comfortabeler als er voldoende licht is. Het is vermoeiend lezen bij te veel of te weinig licht, hoewel de ogen er niet slecht van worden. Voor kinderen is het beter dat ze bij goede verlichting mogen lezen en dat ze dit niet stiekem onder de dekens doen.

 

Hoe houd ik m'n ogen zo lang mogelijk goed en gezond?

Als u een bril nodig hebt betekent dit niet dat u ook slechte of ongezonde ogen hebt. Wel is het zo dat we de ogen zo gezond mogelijk kunnen houden door ze te beschermen tegen schadelijk UV-licht. Alle glazen (behalve glazen van het materiaal CR39 1.50) die voorzien zijn van een ontspiegeling (coating) hebben automatisch een UV-filter. Daarnaast kunt u een meekleurende laag op de brillenglazen laten aanbrengen zodat u in alle lichtomstandigheden goed beschermd bent. Uiteraard is het verstandig om bij zonnig weer een goede zonnebril, met de juiste sterkte, te dragen. Een optimale sterkte zorgt ervoor dat u ontspannen en scherp kunt zien.

 

Kan bijziendheid of verziendheid tot blindheid leiden?

Nee, dit zijn afwijkingen in het optische stelsel van het oog. Er zijn geen medicijnen om deze afwijkingen te voorkomen. Hetzelfde geldt voor een cilinder.

 

Hoe kan het dat ik met een leesbril niet goed kan kijken op het werk?

Een leesbril wordt aangemeten voor het kijken op een afstand van ongeveer 40-45 cm. Het werk kan op een hele andere afstand plaatsvinden. Zo werkt u met een computer vaak op 60-70 cm. Een leesbril die is aangemeten op 40-45 cm is dan te sterk. Dit kan worden opgelost door dichter op het werk te gaan zitten, wat dan vaak nekklachten e.d. kan veroorzaken of door een minder sterke leesbril aan te schaffen. Met een minder sterke leesbril kunt u dan weer niet prettig lezen. Een betere optie zijn zogenaamde indoorglazen, deze geven een optimaal beeld op verschillende afstanden. De rede dat er een lees- of werkbril nodig is heet presbyopie.

 

Wat is het verschil tussen een kant-en-klare leesbril en een maatwerkleesbril?

Bij een kant-en-klare leesbril wordt er vanuit gegaan dat beide ogen dezelfde sterkte nodig hebben, daarnaast wordt er een gemiddelde pupilafstand gebruikt en zijn de glazen slechts op ? kijkafstand te gebruiken.

De meeste mensen zijn echter niet gemiddeld. Een kant-en-klare leesbril is prima om zo nu en dan te gebruiken, maar bij veelvuldig gebruik kan het vermoeide en branderige ogen veroorzaken. Gaat u echter langer lezen, of met de computer aan het werk, dan raden wij aan om een maatwerkbril te laten aanpassen door uw opticien. U bent er dan zeker van dat u rustig en ontspannen kunt lezen.

 

Hoe kan het dat het ene glas veel duurder is dan het andere glas?

Een brillenglas bestaat uit heel veel elementen die de kwaliteit bepalen. Dit zou u misschien niet verwachten omdat het niet meer lijkt dan een eenvoudig stukje plastic.

Allereerst is het natuurlijk belangrijk dat het glas optisch zuiver en vertekeningsvrij is, dit bepaalt de optische kwaliteit van de glazen.

Daarnaast is het de bedoeling dat het glas doet waar het voor gemaakt is, hiervoor zijn er diverse ontwerpen voor handen. Ieder ontwerp heeft zijn eigen kenmerken en eigenschappen, zo zijn er diverse soorten multifocale glazen, speciale computer glazen en verschillende soorten enkelvoudige glazen. ?n ding staat vast achter ieder ontwerp zit heel veel onderzoek en technologische ontwikkeling.

De basis van het glas is het materiaal, met veel mogelijkheden. Afhankelijk van de sterkte en wensen wordt het best passende materiaal gekozen.

Om het zachte kunststof glas te beschermen kunt u kiezen uit verschillende coatingen. Deze zorgen er voor dat hinderlijke schitteringen worden voorkomen, de glazen vuil-, vetafstotend zijn en dat door een hardingslaag de glazen beter bestand zin tegen krasjes. Het is ook mogelijk om te kiezen voor een coating met antistatische eigenschappen zodat stof minder makkelijk aan de glazen hecht..

Er zijn heel veel redenen die een glas goedkoper of duurder kunnen maken. Hoeveel duurder of goedkoper hebt u zelf in de hand op basis van de keuzes die u maakt. Het is altijd belangrijk u te realiseren dat u weer jaren met u bril wilt doen en u eventuele ongemakken zoals niet optimaal zien of krasjes door een goedkope coating iedere dag ervaart.

 

Welke invloed heeft UV-straling op uw ogen en hoe kunt u dit tegengaan?

Dat UV-straling schadelijk is, is inmiddels bekend, iedere zomer worden we weer gewaarschuwd dat we ons goed moeten insmeren om zo huidkanker te voorkomen. Wat minder bekend is, is dat UV-straling ook invloed heeft op de ogen. Zo ontstaat sneeuwblindheid door een grote hoeveelheid UV-licht en ook veroudert de ooglens sneller door teveel UV-straling.

Om de invloed van UV-straling op de ogen te voorkomen is het verstandig om een zonnebril met UV-filter te dragen. Ook op een bewolkte dag zitten er UV-straling in het licht, zodat het ook op deze dagen van belang is om UV-bescherming te dragen.

HOYA heeft hiervoor de oplossing omdat alle glazen (behalve CR 39 1.50) standaard zijn voorzien van een UV-filter. Weg: zodat uw ogen, ongeacht het weer, altijd beschermd zijn, hebben uw glazen standaard geen UV-filter vraag dan aan uw opticien om glazen met een UV-filter.

Alle zonneglazen van HOYA met een absorptie groter dan 50% worden standaard voorzien van een UV-filter, ook glazen gemaakt van CR 39 1.50.

Een andere mogelijkheid is om voor meekleurende glazen te kiezen. Deze beschermen optimaal tegen UV-stralen.

 

Hoe regelmatig moeten uw ogen gemeten worden?

Wij raden u aan om in ieder geval eens in de drie jaar uw ogen opnieuw te laten meten en uiteraard eerder als u klachten hebt.

Bent u boven de veertig dan is het van belang dat ook de oogdruk wordt gemeten. Is de oogdruk verhoogd dan merkt u dat niet, maar er vallen langzaam delen van het gezichtsveld uit wat, op termijn, kan lijden tot blindheid.